Translate

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ashwagandha το θαυματουργό βότανο




Ashwagandha είναι ένα φυτό ή, πιο συγκεκριμένα, μια ρίζα που έχει κληθεί "Ινδικό Ginseng."Το φάρμακο ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά μέσα στους αιώνες στην ινδική ιατρική εδώ και 6000 χρόνια.

Θεωρείται ότι είναι ένα προσαρμογόνο, βοηθά να βελτιωθεί η αντίδραση του σώματος στο στρες και να διευκολύνει τη μάθηση και τη μνήμη.

Το όνομα του ίδιου του φυτού σημαίνει «τη μυρωδιά ενός αλόγου’ στα σανσκριτικά και έγινε δεκτή την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από μια ασθένεια, μαζί με τη βελτίωση της σεξουαλικής δραστικότητα.

Ashwagandha την δημοτικότητα του ως νοοτροπικό και υποστηρικτής της μακροζωίας.

Το φυτό Ashwagandha ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ντομάτα και είναι ένας παχουλός θάμνος που έχει οβάλ φύλλα και κίτρινα άνθη.

Ο καρπός του είναι κόκκινος, περίπου στο μέγεθος ιδιο με το ραπανάκι.

Προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της Ινδίας, Βόρεια Αφρική, και τη Μέση Ανατολή, αλλά πλέον καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη σε τμήματα της Ευρώπης, λόγω της δημοτικότητάς του ως συμπλήρωμα.

Αναφερόμενα οφέλη ashwagandha είναι εκτεταμένη και είναι άκρως νευροπροστατευτική με τη με αντιγήραντικές ιδιότητες στο σώμα και στον εγκέφαλό .

Η Ashwagandha (Withania somnifera) είναι ένα βότανο με τονωτικές και προσαρμογενείς ιδιότητες που κατέχει σημαντική θέση στην πρακτική της αρχαίας ινδικής ιατρικής.

Από τα φυτοστοιχεία της τα πλέον μελετημένα είναι τα whithenolides, που παρουσιάζουν αντιμικροβιακή, αντιμυκητισιακή, ισχυρή αντιφλεγμονώδη, καθώς και ηπατοπροστατευτική δράση από χημικά τοξικά στοιχεία.

Η Ashwagandha μπορεί ακόμη να βοηθήσει θετικά στην αντιμετώπιση και στον έλεγχο του στρες, της ανησυχίας, της κατάθλιψης, στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, στη βελτίωση των σεξουαλικών επιδόσεων, στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης και στη μείωση του γκριζαρίσματος των μαλλιών.

Χρησιμοποιώντας Ashwagandha για το άγχος είναι μια δημοφιλής φυσική θεραπευτική επιλογή που πολλοί προτιμούν πάνω από συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στην Ινδία  η ρίζα Ashwagandha συλλέγεται και καταναλώνεται για έναν μακρύ κατάλογο ιδιοτήτων για καλή υγεία.

 Αγχολυτικές της ιδιότητες , το στρες μας επαναφέρει σε κατάσταση ηρεμίας.

Εχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και το στρες, και την κατάθλιψη που προκαλείται
- Μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και αϋπνία
- Οφέλη για Cognition and σχηματισμό μνήμης
- Μπορεί να αυξήσει την ενέργεια και να μειώσει την κούραση
- Ήπια βελτίωση στην αθλητική απόδοση και την απώλεια βάρους



Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όγκων, φλεγμονών (περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας), και σε μεγάλο αριθμό μολυσματικών ασθενειών. Στην Ινδία, οι βλαστοί και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται επίσης ως τροφή καθώς και για την πήξη του γάλακτος. 

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες 

Ερευνητές του Banaras Hindu University στο Βαρανάσι της Ινδίας, ανακάλυψαν ότι μερικά από τα στοιχεία που περιέχονται στο ashwagandha είναι ισχυρές αντι-οξειδωτικές ουσίες. Έκαναν δοκιμές με αυτά τα στοιχεία αναφορικά με τις δράσεις που ασκούν στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι παρατηρείται αύξηση των επιπέδων τριών φυσικών αντι- οξειδωτικών ουσιών του υπεροξείδιου της δισμουτάσης, της καταλάσης και της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Αναφέρουν ότι «τα ευρήματα αυτά είναι απολύτως σύμφωνα με τη θεραπευτική χρήση του ashwagandha ως αγιουρβεδικό rasayana (υποστηρικτικό της υγείας). Η αντι- οξειδωτική δράση των ενεργών στοιχείων της ρίζας του ashwagandha μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις αναφερόμενες αντιστρες, πνευματο-ενισχυτικές, αντι- φλεγμονώδεις και αντιγηραντικές δράσεις στα πειράματα με ζώα, και στις κλινικές καταστάσεις». 

Αφροδισιακές ιδιότητες 

Ιστορικά, χρησιμοποιούσαν το ashwagandha ως αφροδι- σιακό. Στο αρχαίο Kama Sutra αναφέρεται ως ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να εξυψώσει τη σεξουαλική εμπειρία. Το ashwagandha έχει την ικανότητα να αποκαθιστά τη σεξουαλική υγεία και να βελτιώνει τη γενική ζωτικότητα ενώ παράλληλα ηρεμεί και καταπραΰνει την νοητική κατά- σταση. 

Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος

Οι ρίζες του ashwagandha χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην Αγιουρβέδα, το κλασικό ινδικό σύστημα ιατρικής, το οποίο ταξινομεί το ashwagandha στα rasayana - προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της σωματικής και νοητικής υγείας - καθώς προστατεύει από τις ασθένειες και τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και επι- βραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. 

Νοητικές λειτουργίες 

Στην Ινδία, το ashwagandha χρησιμοποιείται σε γηριατρι- κούς ασθενείς για την αντιμετώπιση των νοητικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων της αμνησίας. Μία μελέτη που διεξάχθηκε το 1991 στο Τμήμα Φαρμακολογίας, του Health Science Center του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι τα εκχυλίσματα του ashwagandha παρουσίαζαν δραστηριό- τητα παρόμοια με αυτή των GABA υποδοχέων - πράγμα το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τις αγχολυτικές δράσεις του βοτάνου.