Translate

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Ευκαιριες απο καλλιέργειες που δίνουν εισόδημα έως 4.000 ευρώ το στρέμμα




Σε «φλέβα χρυσού» εξελίσσονται οι εναλλακτικές καλλιέργειες φαρμακευτικών ή αρωματικών φυτών

Θα πρεπει ομως ξεκαθαρίσουμε ότι και αυτές οι καλλιέργειες όπως και οι παραδοσιακές -όπως για παράδειγμα είναι το βαμβάκι- έχουν το ρίσκο τους, καθώς μπορεί να "κτυπηθούν" από απρόβλεπτους παράγοντες με βασικότερο τις άστατες καιρικές συνθήκες.

Η δεκάδα των πιο προσοδοφόρων εναλλακτικών καλλιεργειών είναι η εξής:

ΣΤΕΒΙΑ

Η στέβια είναι πολυετές ποώδες φυτό που παρουσιάζει μεγάλη ικανότητα εδαφοκλιματικής προσαρμογής. Χρησιμοποιείται, σαν γλυκαντική ουσία με διάφορες χρήσεις, όπως στο: τσάι, καφές, ποτά, χυμοί, γιαούρτια, τσίχλες, μπισκότα, κέικ, ζαχαροπλαστική, σαλάτες, κλπ. Χρησιμοποιείται από τους διαβητικούς, αλλά και σαν ουσία βελτίωσης της γεύσης, σαν πηγή αντιοξειδωτικών, κλπ.

Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 300 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις της σε ξερά φύλλα μετά το δεύτερο έτος είναι 400-500 κιλά το στρέμμα. Μπορεί να δώσει ένα εισόδημα 600- 1000 ευρώ το στέμμα.



ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Είναι ένα φυτό του οποίου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη, δηλαδή: οι καρποί, τα φύλλα, ο φλοιός, οι βλαστοί, οι σπόροι, το ξύλο. Οι καρποί του ιπποφαούς, είναι μεταξύ των πλέον θρεπτικών και πλούσιων σε βιταμίνες καρπών. Το ιπποφαές έχει δύο πηγές ελαίου: από την σάρκα των καρπών και από τα σπέρματα. Το έλαιο αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω3, ω6).

Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 800- 900 ευρώ το στρέμμα. Υπολογίζεται ότι με μία μέση παραγωγή 1000 κιλών/στρ, μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα στον παραγωγό 1700- 2000 ευρώ/στρ.



ΜΥΡΤΙΛΛΟ

Το μύρτιλλο διακρίνεται για τους υπέροχους καρπούς του τόσο από γευστικής απόψεως όσο και από το γεγονός ότι περιέχει ουσίες όπως είναι: οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα κλπ. Τα προϊόντα του μύρτιλλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κλπ.

Το κόστος εγκατάστασης εκτιμάται σε 900-1000 ευρώ/στρέμμα. Τα ακαθάριστα έσοδα είναι περίπου 3500- 4000 ευρώ/ στρέμμα, και το καθαρό εισόδημα φθάνει μέχρι 2000-2500 ευρώ /στρέμμα.



ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΡΙ


Το γκότζι μπέρρι είναι ένας θάμνος που φθάνει σε ύψος από 1- 3 μέτρα με εύκαμπτους κρεμάμενους βραχίονες. Οι καρποί του έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, κλπ

Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος φθάνει τα 800 -900 ευρώ, ενώ με μία παραγωγή γύρω στα 800- 1000 κιλά το στρέμμα, δίνει ένα καθαρό εισόδημα 1800-2000 ευρώ το στρέμμα.



ΚΡΑΝΙΑ

Η κρανιά είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο που μπορεί να αναπτυχθεί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε υψόμετρο 300-900m. Ο καρπός της καταναλώνεται νωπός, ή χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποτών, γλυκών, μαρμελάδων, λικέρ, κλπ). Το ξύλο της χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων. Επίσης, ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνται σαν αντιπυρετικά.

Το κόστος εγκατάστασης είναι 400-500 ευρώ το στρέμμα ενώ μπορεί να δώσει μία πρόσοδο 800-1300 ευρώ το στρέμμα.



ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ


Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα (φρέσκος και ξηρός), σε σαλάτες και για το αιθέριο έλαιο που περιέχει στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία, την κονσερβοποιία, την φαρμακοποιία, την σαπωνοποιία. Χρησιμοποιείται επίσης σαν αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό, διουρητικό, εντομοαπωθητικό, χωνευτικό, κ.α.

Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας του ανέρχεται σε 250 ευρώ το στρέμμα. Επειδή μπορεί να δώσει 2000 κιλά νωπού ή 400-500 κιλά ξηρής δρόγης η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει ένα εισόδημα 800- 1000 ευρώ το στρέμμα στην συμβατική και 1200-1800 ευρώ στην βιολογική καλλιέργεια.



ΡΙΓΑΝΗ

Στη χώρα μας αυτοφύεται κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Είναι πολυετής καλλιέργεια και διαρκεί 12-15 χρόνια. Καλλιεργείται σε πολλούς νομούς, όπως είναι Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο. Μετά το τρίτο έτος αποδίδει 120-180 κιλά /στρέμμα. Η ξηρή ρίγανη περιέχει 3-5% αιθέριο έλαιο. Το οριγανέλαιο είναι ένα μίγμα οργανικών ουσιών, κυριότερη των οποίων είναι η καρβακρόλη.

Το κόστος εγκατάστασης είναι 250 ευρώ το στρέμμα και δίνει  καθαρό εισόδημα 500- 600 ευρώ το έτος.



ΛΕΒΑΝΤΑ


Η συγκομιδή ξεκινά από τον πρώτο χρόνο της φυτεύσεως, η δε παραγωγή είναι μικρή (50 κιλά/ στρέμμα), το δεύτερο και τρίτο έτος (100 και 200 κιλά/ στρέμμα), από το τέταρτο και μετά 500-600 κιλά / στρέμμα. Οι ποσότητες αυτές αφορούν το υβρίδιο, ενώ η Lavandula vera δίνει (400 κιλά /στρέμμα). Η οικονομική ζωή μίας φυτείας διαρκεί 7-10 χρόνια.

Το κόστος εγκατάστασης είναι 300 ευρώ το στρέμμα. Το καθαρό εισόδημα που αποφέρει είναι 1000-1200 ευρώ το στρέμμα.



ΑΛΟΗ


Ο χυμός που ονομάζεται αλόη, προέρχεται από τις αγγειώδεις δεσμίδες του φύλλου και χρησιμοποιείται είτε ως νωπός είτε ως αποξηραμένος. Χρησιμοποιείται ως, καθαρτικό και σε δερματικές παθήσεις. Η γέλη της αλόης που προέρχεται από το κεντρικό τμήμα του φύλλου, έχει και αυτή πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για την ενίσχυση και βελτίωση του δέρματος

Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει 12 φύλλα τον χρόνο. Με μια πυκνότητα 1200 φυτών ανά στρέμμα, δίνει 13000 -14000 φύλλα σε 4 χρόνια και με μέσο βάρος ανά φύλλο τα 0,5 κιλά, οι αποδόσεις ανέρχονται στους 7 τόνους ανά στρέμμα που αντιστοιχούν σε 5 τόνους γέλης. Η αλόη μπορεί να δώσει εισόδημα 3000-4000 ευρώ/στρέμμα.

ΑΡΩΝΙΑ


Σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Η ζήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης, όπου η αρώνια χρησιμοποιείται από την βιομηχανία μεταποίησης των τροφίμων αλλά και σαν λειτουργικό τρόφιμο. Επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για τους χυμούς, το ξύδι και τα σιρόπια, αλλά και άλλα προϊόντα, με βάση την αρώνια.

Το κόστος εγκατάστασης φθάνει τα 800 ευρώ το στρέμμα. Μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 1200-1400 ευρώ το στρέμμα, υπολογίζοντας μία μέση παραγωγή 3-5 κιλών ανά φυτό μετά το 5 έτος και μία μέση τιμή 3-4 ευρώ το κιλό.

Πηγή:www.reporter.gr