Translate

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Οι δέκα κακόφημες περιοχές του πλανήτη που αξίζει να επισκεφθείτε



Ειδυλλιακά μέρη, όμορφες περιοχές, διαφορετικοί πολιτισμοί, όμορφοι άνθρωποι, κακή φήμη. Οι συντάκτες του Conde Nast Traveller διαλέγουν να ξεσκονίσουν τη φήμη δέκα περιοχών που βρίσκονται (αδικαιολόγητα πια) στην black list πολλών τουριστών. Ευελπιστούμε πως μετά απ’ αυτό, θα μας αλλάξουν τη γνώμη.

1. Σάντο Ντομίνγκο, Δομινικανή Δημοκρατία

Plaza Espana, Alcazar de Colon, Colonial Zone, UNESCO Site, Santo Domingo, Dominican Republic, West Indies, Caribbean
Όλοι όσοι αγαπούν τις παραλίες συρρέουν στις ειδυλλιακές ακτές της Πούντα Κάνα και Σεμάνα, αλλά πολλοί απ’αυτούς αποφεύγουν την πρωτεύουσα του νησιού στο Σάντο Ντομίνγκο. Έχει μια «ιδιαίτερη» φήμη, επομένως ήταν έκπληξη ότι βρήκα μια αεράτη αποικιακή πόλη γεμάτη από τη γοητεία του παλιού (είναι η παλιότερη ευρωπαϊκή πόλη στο λεγόμενο Νέο Κόσμο). Στο ιστορικό Zona Colonial υπάρχουν μεγάλες φυλλώδεις λεωφόροι, μεγάλες ευρωπαϊκού τύπου πλατείες όπως το Parque Colon, κομψά ρεστοράν, εκκλησίες που χρονολογούνται από το 1500 και μικρά όμορφα μαγαζάκια. Έχει μερικές μπουτίκ και ξενοδοχεία, όπως το Hostal Nicolas de Ovando, το οποίο «στεγάζει» μια παλιά ισπανική κατοικία του 16ου αιώνα. Ένιωθα σα στο σπίτι μου, δίπλα στην πισίνα, βλέποντας την Καραϊβική και περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους, που ήταν πολύ ασφαλείς ακόμη και τη νύχτα. (Λίντσεϊ Τάλμποτ)

2. Τυνησία

Tunisia - Scene in the medina the old centre of Sousse
Η κοινωνική αναταραχή και η βία της Αραβικής Άνοιξης μπορεί να άρχισαν εδώ, αλλά η Τυνησία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες που έκανε το επόμενο βήμα, έχοντας δημοκρατία. (Μη σας αποθαρρύνει το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στην Αλγερία και τη Λιβύη. Τα περίπου 600 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο μέχρι το Σαχέλ είναι σχετικά ασφαλή). Υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα εδώ: Η Τύνιδα, η πρωτεύουσα, έχει μια πανέμορφη Μεδίνα, ενώ πολλά από τα παλάτια και σπίτια έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Τα παραλιακά χωριά είναι από τα πιο όμορφα στη Βόρειο Αφρική: Το Σίντι Μπου Σάιντ, όχι μακριά από την πρωτεύουσα, γεμίζει από Ευρωπαίους τουρίστες, αλλά η πανέμορφη μπλε και άσπρη πρόσοψη, που τονίζεται από τις έντονες ροζ μπουκαμβίλιες σας περιμένει να τη φωτογραφίσετε, επομένως δε θα σας απασχολήσει η έντονη κίνηση του κόσμου. Μείνετε στο Dar Said, που λειτουργεί από το 1948. Νότια στην ενδοχώρα, είναι η περίφημη όαση του Ksar Ghilane, περιτριγυρισμένη από χωριά Βερβέρων και οι βαθυκίτρινοι αμμόλοφοι της Σαχάρα, θα σας θυμίσουν τον Τ.E Λώρενς με τους καταυλισμούς για διανυκτέρευση, σε μια από τις σκηνές της περιοχής. (Μαρία Σόλενμπαργκερ)


3. Ρίο ντε Ζανέιρο 



 Για πολύ καιρό, το Ρίο είχε δικαίως τη φήμη της πόλης που πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός: Βίαια εγκλήματα στο δρόμο, συχνές επιδρομές της αστυνομίας στις φαβέλες κλπ. Οχτώ χρόνια πριν, όταν ταξίδεψα μόνη μου, δεν είχα τη δυνατότητα να κυκλοφορήσω μόνη μου με εξαίρεση τις πλούσιες γειτονιές της Ιπανέμα και του Λεμπλόν -αλλά κι εκεί μόνο την ημέρα (Για τη νύχτα δε το συζητάμε καν). Σήμερα, χάρη στο Μουντιάλ και τις μεταρρυθμίσεις της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, το Ρίο έχει μεταμορφωθεί. Υπάρχουν ξεναγήσεις στις φαβέλες (μη χάσετε τη μικρή πόλη του Πρότζεκτ Μορίνιο στη φαβέλα της Περεϊρα ντα Σίλβα). Όπως σε κάθε μεγάλη πόλη, πρέπει να εξασκήσετε την καλή σας κρίση. Αλλά για να το θέσω καλύτερα: Πήρα ένα λεωφορείο για το ξενοδοχείο στις 9 το βράδυ τον περασμένο Μάρτη, κι ένιωθα απόλυτα ασφαλής. (Μαρία Σόλενμπαργκερ)

4. Κούβα

old cars passing the Gran Teatro & Capitolio, Habana Vieja, Havana, Cuba
Επί Ομπάμα, το να ταξιδέψεις στην Κούβα από τις ΗΠΑ, έγινε πολύ ευκολότερο – είτε σε γκρουπ, είτε ατομικά. Πέραν του εμπάργκο, η καλλιτεχνική σκηνή στην Κούβα ευημερεί: Είναι γεμάτη από πειραματικές και ενθουσιώδεις δουλειές, με τις περισσότερες μάλιστα να είναι σε αρκετά προσιτές τιμές. Μπορείς να φέρεις στις ΗΠΑ μαζί σου κάποιο έργο τέχνης, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. (Λιζ Ντόστα)

5. Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν

548870edb6e03e8c2d0caffe_5-detroit_asger carlsen_Getty Images
Κανείς δε θα διαφωνήσει ότι η πάλαι ποτέ μεγάλη πόλη έχει εκπέσει σε δύσκολους καιρούς, αλλά για όσους ξέρουν, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να την επισκεφθείς. Πρώτον, υπάρχουν τα μουσεία (το Detroit Institute of Arts, αντιπαλεύει αρκετά μουσεία στην Αμερική όσον αφορά την αρχιτεκτονική και τις συλλογές. Μη χάσετε τη μουσική σκηνή (άλλωστε, εδώ είναι η γενέτειρα της Motown) και βέβαια το καλό φαγητό. Ξέχωρα από τα κλασικά όπως το London Chop House και νεώτερα μαγαζιά όπως το Slows, υπάρχουν φοβερά στέκια όπως στο Greektown, πολωνικό φαγητό στο Hamtramck, ανατολίτικο στο Dearborn και βέβαια το Lafayette Coney Island με τα διάσημα χοτ-ντογκ με τσίλι και τυρί. Με τόσο λαμπρό μέλλον μετά το σκοτάδι των τελευταίων ετών, το Ντιτρόιτ επιστρέφει. (Κάλντερ Κουίν)

6. Ναμίμπια

548870f9860c74c1162c7f04_6-namibia_Getty Images_iStockphoto
Οι φίλοι μου ήταν αρκετά δύσπιστοι επειδή θα ρίσκαρα την έκθεση στον ιό Έμπολα, πηγαίνοντας στη Ναμίμπια λίγο πριν τη νέα χρονιά, αλλά η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ πιο ασφαλής εδώ (καμία περίπτωση δεν έχει αναφερθεί) απ’ότι στις ΗΠΑ, όπου δέκα άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με τον ιό. Οι πιθανότητες να βρω μια μεγάλη επιδημία στη Ναμίμπια είναι μηδενικές: Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο και σχεδόν 3.000 μίλια από τη Γουινέα, όπου η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε. Και μιας και το συζητάμε, είναι τελείως ανόητο να αποφεύγει κανείς τη Νότιο Αφρική, την Κένυα και ένα σωρό από εντυπωσιακές χώρες απλά επειδή τυχαίνει να βρίσκονται στην Αφρική. (Πρισίλα Ίκλεϊ)

7. Ιράν

548870ed860c74c1162c7eaa_7-iran_Getty Images_arabianEye
Ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για την πολιτική, η χώρα είναι από τις πιο σταθερές στον κόσμο, κι είναι έτσι εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με φίλους που την έχουν επισκεφθεί, υπάρχουν πολλά για να δεις: υπέροχοι, εγκάρδιοι άνθρωποι και πολύ όμορφα τοπία. Καλό είναι όμως να ταξιδέψετε με κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό για να μην είναι ένα φτωχό ταξίδι. (Χάνυα Γιαναγκιχάρα)

8. Κασμίρ

548870f2860c74c1162c7ecb_8-kashmir_Getty Images_Flickr RM
Υπάρχουν ακόμη οι περιστασιακές διαμάχες (όπως το φθινόπωρο) και οι φυσικές καταστροφές (η πλημμύρα επίσης το φθινόπωρο) στο Κασμίρ, αλλά οι μέρες των μεγάλων συγκρούσεων σε αυτή την περιοχή της Ινδίας φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι τελείως διαφορετικά από οπουδήποτε στην Ινδία. (Χάνυα Γιαναγκιχάρα)

9. Καρθαγένη, Κολομβία 

 5488d7fa860c74c1162c83f6_cartagena-getsemani-colombia
Η Καρθαγένη, μια πλήρως διατηρημένη πόλη από το 17ο αιώνα, στην ακτή από την πλευρά της Καραϊβικής στην Κολομβία, είχε μια δύσκολη περίοδο στο πέρασμα των αιώνων. Από πειρατές μέχρι πόρνες η πόλη έχει ζήσει διάφορα δράματα- από τα βιβλία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές μέχρι τα «κόλπα» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ το 2012. Συμβουλή: Μην πάρετε το κάρο για να περάσετε την πόλη και να αποφύγετε τις αργά το βράδυ εξορμήσεις μέσα από το Σαν Ντιέγκο και το κέντρο. Να εξερευνήσετε όμως, τη γειτονιά του Getsemani για τα άγρια πάρτυ της κάθε Τετάρτη βράδυ και τα ενδιαφέροντα γκράφιτι. Το σικάτο ξενοδοχείο Viceroy σύντομα θα είναι ένα πολύ καλό καταφύγιο σε μια παλιά μονή. Προς το παρόν, μείνετε στο Sofitel Legend Santa Clara Cartagena. (Ντέιβιντ Τζέφρις)

10. Ρουάντα

People crowd around the mosque and Forex Bureau currency exchange in downtown Kigali Rwanda
Ενδιαφέρομαι πολύ για να πάω στη Ρουάντα. Η τρομακτική γενοκτονία της δεκαετίας του ’90 ανήκει στο παρελθόν, αλλά έχει παραμείνει στο μυαλό των περισσοτέρων Αμερικανών, όταν αναφέρεις τη χώρα. Αντ’αυτού, θα έπρεπε να είναι γνωστή για τα πανέμορφα δάση σε υψόμετρο, τις λίμνες και την πρωτεύουσα, Κιγκάλι. Υπό την ηγεσία του Πωλ Καγκάμε, του αρκετά αυτοκρατορικού, αλλά και πολύ πετυχημένου προέδρου, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε άνοδο. Και πάνω απ’όλα, θα ήθελα να δω τους γορίλες στη φυσική τους κατοικία, τα βουνά της Βιρούνγκα. (Στίβεν Ορ)