Translate

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ελβετικά θέρετρα: Γκστάαντ και Ζερμάτ



Η Ελβετία με τα θέρετρα της είναι αρκετά συχνά στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Επανήλθε τις τελευταίες ημέρες λόγω της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου που καθιστά τη χώρα ακόμη πιο ακριβή ως προορισμό. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον τύπο που είχαν εμπλέξει πολιτική με χειμερινές διακοπές. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα διαθέτει ορισμένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη και σίγουρα αρκετά οργανωμένα. Στη σημερινή ανάρτηση θα επισκεφτούμε δύο από αυτά, το Γκστάαντ και το Ζερμάτ. Και τα δύο βρίσκονται σε γερμανόφωνα καντόνια, ενώ είναι διάσημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κοινή συνισταμένη τους, φυσικά, τα χιόνια και τα καλά οργανωμένα χειμερινά αθλήματα, με κυριότερο το σκι.


529654117

Το Ζερμάτ (Zermatt) βρίσκεται στο ελβετικό καντόνι Valais, πολύ κοντά στα σύνορα με Ιταλία. Κύριο αξιοθέατο της περιοχής είναι το βουνό Matterhorn, που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Ελβετίας, διεθνώς αναγνωρίσιμο. Από το χωριό του Ζερμάτ μπορεί κανείς να απολαμβάνει τη θέα προς το διάσημο βουνό. Χαρακτηριστικό του γραφικού χωριού είναι ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία πετρελαιο-/ βενζινοκίνητων οχημάτων, ώστε να διατηρηθεί ο γραφικός, παραδοσιακός χαρακτήρας. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ηλεκτροκίνητα οχήματα μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις και φυσικά για τη μετάβαση από και προς τις χιονοδρομικές πίστες. Για τους περισσότερο ρομαντικούς, υπάρχουν επίσης άμαξες με άλογα και τις απαραίτητες κουβέρτες για το κρύο. Ανεξαρτήτως αν σας ελκύει το σκι και τα λοιπά χειμερινά αθλήματα, περπατήστε στα στενά σοκάκια του χωριού με τα παραδοσιακά σαλέ στο χρώμα του ξύλου.
525894547

Το καλό της περιοχής είναι ότι έχει αρκετή ηλιοφάνεια, οπότε μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε για πεζοπορία αλλά και μαύρισμα για τους πιο τολμηρούς. Άλλο θετικό του χωριού είναι πολύ συχνά διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, γεγονός που εμπλουτίζει τα ενδιαφέροντα για τους επισκέπτες της περιοχής. Τα περισσότερα καταλύματα είναι ακριβά, υπάρχουν όμως και οικονομικές λύσεις. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιως να πεταχτεί με το τρένο από την Ιταλία για ημερήσια εκδρομή, να απολαύσει τη βόλτα, τον καφέ και το φαγητό του.
179070440

Το Γκστάαντ (Gstaad) βρίσκεται επίσης σε γερμανόφωνο καντόνι και συγκεκριμένα σε αυτό της Βέρνης. Είναι επίσης ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, που προσελκύει αρκετούς διάσημους της διεθνούς λεγόμενης “τζετ σετ” σκηνής. Το μέγεθός του είναι δυσανάλογο της φήμης του. Πρόκειται για ένα αρκετά μικρό χωριό, το οποίο, παρά τις ορδές των τουριστών, έχει κρατήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, τουλάχιστον όσον αφορά στο αρχιτεκτονικό κομμάτι. Διαθέτει περίπου 250 πίστες για σκι, διαφορετικής δυσκολίας, ικανοποιώντας έτσι όλα τα γούστα των επίδοξων και μη αθλητών. Οι οργανωμένοι Ελβετοί έχουν καταφέρει να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο και την επισκεψιμότητα στην περιοχή και πέραν της χειμερινής περιόδου. Στην περιοχή μπορεί κανείς οργανωμένα ή μεμονωμένα να κάνει πεζοπορία, ανάβαση στα βουνά, ράφτινγκ στα παγωμένα νερά παρακείμενων ποταμών.

Στο θέρετρο του Γκστάαντ μπορεί κανείς να βρει τις πιο ακριβές μάρκες ρούχων, κοσμημάτων, αρωμάτων κτλ που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν αντίστοιχους εμπορικούς δρόμους του Παρισιού, του Μιλάνο και άλλων μεγάλων πόλεων. Στην περιοχή βρίσκει κανείς ορισμένα από τα ακριβότερα και πολυτελή ξενοδοχεία και καταλύματα. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στα αεροδρόμια της Βέρνης και της Γενεύης – για πιο γρήγορη μετάβαση προτιμήστε το δεύτερο, καθώς συνδέεται άμεσα με σιδηροδρομική γραμμή.
Winter Scene

Και τα δύο μέρη προτείνονται κυρίως για λάτρεις του σκι, καθώς είναι η κύρια δραστηριότητα, χωρίς να αποκλείονται και όσοι απλώς θέλουν να απολαύσουν εκδρομή και διαμονή στον καθαρό, παγωμένο αέρα, περιτριγυρισμένοι από όμορφα τοπία.