Translate

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Η άλλη φθινοπωρινή όψη τεσσάρων ελληνικών νησιών που θα σας μαγέψει



Τέσσερα από τα διασημότερα νησιά του ελληνικού καλοκαιριού αποτινάσσουν από πάνω τους τη χρυσόσκονη και αποχαιρετούν celebrities και φασαριόζους τουρίστες. Είναι η εποχή που η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Σκιάθος ξεδιπλώνουν πρόθυμα μια μια τις ομορφιές τους σε όσους αποφασίσουν μια φθινοπωρινή απόδραση της τελευταίας στιγμής. Κι εκείνες πάντα θα σκέφτονται με αυτάρεσκο χαμόγελο τα καλοκαιρινά ενσταντανέ που πέρασαν και θα καρδιοχτυπούν για εκείνα που θα έρθουν. 
Μύκονος
Ο κόσμος που κυκλοφορεί στη Χώρα είναι ελάχιστος. Οι ξένοι και εγχώριοι celebrities έχουν αποχωρήσει και μαζί τους οι κάμερες και οι παπαράτσι. Το νησί, μετά την καλοκαιρινή σύναξη των κοσμικών, αποτινάσσει την χρυσόσκονη από πάνω του και αποκτά πάλι την φυσική, απαράμιλλη ομορφιά του. Είναι η εποχή που θα την κάνουμε δική μας χωρίς κρατήσεις σε hot spots δίπλα σε VIPs, χωρίς το απαραίτητο reserve στις ξαπλώστρες, χωρίς να στριμωχτούμε για ένα ποτό στα μικροσκοπικά bars, χωρίς το γνωστό συνωστισμό στα Ματογιάννια, χωρίς πράκτορες με τις ταμπέλες των rooms to let ανά χείρας. Οι Μυκονιάτες μάς αποκαλύπτουν ένα ένα τα μυστικά του νησιού τους κερνώντας λούζα και κρασί από το δικό τους: πού θα φάμε τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, οδηγίες για να βρούμε μονοπάτια πνιγμένα στις καλαμιές και τις φραγκοσυκιές, πού θα απολαύσουμε το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα. Όχι, αυτό το τελευταίο δεν θα το δείτε μόνο στη Μικρή Βενετία πίνοντας caipirinha αλλά και από το Φάρο του Αρμενιστή κι από ένα καφενείο στην Άνω Μερά. Οι παραλίες πλέον σχεδόν ερημικές αλλά τα νερά τους επιμένουν να είναι ζεστά. Το φθινόπωρο στη Μύκονο μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα από χορό μέχρι πρωίας στα μπαρ: να νιώσεις τη μυστηριώδη ενέργεια της Δήλου, να κάνεις πεζοπορία στα απομονωμένα βουνά, να περπατήσεις σε απομονωμένες παραλίες, να εξερευνήσεις την άλλη πλευρά της ζωής του νησιού με τα μοναστήρια, την ιππασία ή να συμμετέχεις σε τοπικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι φιλικοί πάντα Μυκονιάτες. Συνοδοιπόροι μας συγγραφείς, ποδηλάτες, πεζοπόροι, ψαγμένοι τουρίστες. Στο βάθος το Αιγαίο βράζει ανήσυχο. Λένε πως η μεγαλύτερη καινοτομία της Μυκόνου είναι η απλότητά της. Και φροντίζει να μην την χάσει ποτέ. Μόνο για λίγο την πασπαλίζει με μπόλικη χρυσόσκονη αλλά είναι πάντα εκεί, στη φύση της, στο χώμα της. Δεν θα σου την αποκαλύψει όμως ποτέ τον Αύγουστο.
  
Διαμονή
Terra Maria Design Boutique Hotel Ολόλευκο καταφύγιο στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου, σε ήσυχο στενό. Σοφιστικέ κι απόλυτα μινιμαλιστικοί και ανοιχτοί χώροι, απλές γραμμές δημιουργούν αίσθηση οικειότητας και χαλάρωσης. Στα 15 ψηλοτάβανα δωμάτια συνδυάζεται το παραδοσιακό με το μοντέρνο: λευκά έπιπλα, κρεμ πατώματα, βαμβακερές πετσέτες και ultra άνετα κρεβάτια. Οι θαμώνες των Backyard δωματίων απολαμβάνουν αποκλειστική χρήση του jacuzzi ενώ μεταξύ των παροχών του θα βρείτε κουζίνα, βιβλιοθήκη και ιδιωτικές βεράντες (Καλογερά 18, τηλ. 22890 24212, www.terramariahotel.com, από €50 το δίκλινο).
  
Zorzis Hotel Το παραδοσιακό, πέτρινο σπίτι της οικογένειας Βάρναλη μετατράπηκε σε μικρό ξενοδοχείο 10 δωμάτιων με έπιπλα-αντίκες, κρεβάτια σε στιλ Λουδοβίκου ΙΕ' και καμπίνα υδρομασάζ στα μπάνια. Το πρωινό σερβίρεται στον κήπο και περιλαμβάνει σπιτική μαρμελάδα, χωριάτικο μέλι (από την Κρήτη μέχρι τη Σπάρτη), φρέσκα κρουασάν, ιταλικό καφέ και τσάι σε ό,τι γεύση μπορείτε να φανταστείτε. Μη φέρετε πετσέτες παραλίας, θα σας τις προμηθεύσουν χωρίς χρέωση (Καλογερά 30, τηλ.: 22890 22167, www.zorzishotel.com, από €70 το δίκλινο το Σεπτέμβρη, από €55 τον Οκτώβριο).
  

The A Hotel by Mykonos Arhontiko Ήσυχη ατμόσφαιρα μόλις λίγα λεπτά από τη Χώρα σε σκηνικό που θυμίζει παλιές εποχές, με ασπρισμένες αυλές γεμάτες λουλούδια. Όλα τα δωμάτια και τα studios είναι άνετα, πεντακάθαρα και διακοσμημένα με γούστο ενώ το πρωινό είναι χορταστικό, φτιαγμένο με ντόπια προϊόντα. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και το σπιτικό μενού του pool bar με την ξύλινη πέργκολα (Δρακούρι, τηλ.: 22890 23358, www.mykonos-arhontiko.com, από €50 το δίκλινο με πρωινό).
  
Carbonaki Σε αξιοζήλευτη τοποθεσία, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Χώρας. Πλήρως ανακαινισμένο, διαθέτει 21 δωμάτια με νεανικό-ρομαντικό ύφος και επίπλωση σε νησιωτικό στυλ. Πολύ όμορφη η ολόλευκη εσωτερική αυλή του με πολλές σκιερές γωνιές, στρογγυλή πισίνα, κάκτους και γλάστρες με βασιλικούς (Παναχράντου 23, τηλ. 22890 24124, www.carbonaki-mykonos.com, από €80 το δίκλινο το Σεπτέμβριο, από €60 τον Οκτώβριο).
Φαγητό
Μ-Eating Το παραδοσιακό μυκονιάτικο κτίριο του περασμένου αιώνα με την όμορφη αυλή αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για να στεγάσει το καινούριο εστιατόριο της Χώρας. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Παναγιώτης Μενάρδος ετοιμάζει ένα μενού μεσογειακής κουζίνας με έμφαση στις κυκλαδίτικες και μυκονιάτικες γεύσεις (Καλογερά 10, τηλ.: 22890 78550, www.m-eating.gr, από €20 το άτομο).
  
Marechiaro Pizza Τα τραπεζάκια της ναπολιτάνικης πιτσαρίας έχουν στηθεί στο Δραφάκι σε όμορφη αυλή με υπέροχη θέα που φτάνει στη Δήλο. Στο επίκεντρο ο ψηφιδωτός ξυλόφουρνος, στον οποίο ο ναπολιτάνος pizzaiolo, Gianluca Amato, ψήνει αυθεντική Μαργαρίτα, Τέσσερις Εποχές με αγκινάρες, ελιές, μοτσαρέλα και προσούτο και πικάντικη Diavola με ανάλαφρη και τραγανή ζύμη (Περιφερειακός Μυκόνου, θέση Δραφάκι, τηλ.: 2289023010, www.pizzamarechiaro.com, από €18 το άτομο).
  
Μαερειό Το λιλιπούτειο ταβερνάκι στην καρδιά της χώρας φημίζεται για τα κεφτεδάκια και τα μαγειρευτά της κυρίας Ασημίνας. Στο σέρβις ο Ισίδωρος και ο Δημήτρης. Αυτή την εποχή θα βρείτε σίγουρα ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια έξω για να χαζεύετε την περαντζάδα (Καλογερά 16, Χώρα, τηλ.: 22890 28825, από €15 το άτομο).
Σαντορίνη
Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος έφτασαν από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν το πιο κόκκινο ηλιοβασίλεμα, για να νιώσουν την αύρα του πιο ερωτικού νησιού στον κόσμο. Τα φωτογραφικά κλικ ασταμάτητα. Αμέτρητοι Ιταλοί, Κινέζοι που σχεδιάζουν το γάμο τους, ηλιοκαμένοι Αμερικάνοι, παρέες Ελλήνων, ερωτευμένα ζευγάρια. Όλοι ήταν εκεί, καταλαμβάνοντας κάθε σπιθαμή του νησιού. Πλέον, τα πεζούλια άδειασαν και το περπάτημα στα σοκάκια μετατρέπεται σε απόλαυση. Για να μπει κανείς στα Φηρά δεν θα χρειαστεί να κολλήσει στην κίνηση, ούτε να ψάξει απεγνωσμένα πάρκινγκ. Για να φτάσει στην Περίσσα και τον Περίβολο δεν θα χρειαστεί να οδηγεί ανάμεσα σε γουρούνες και μηχανάκια. Αυτοί οι τουρίστες έχουν ήδη ανανεώσει το ραντεβού τους για του χρόνου. Τώρα το νησί ανήκει στους ταξιδιώτες. Σε αυτούς που θα απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα στην Οία χωρίς να δώσουν μάχη για το καλύτερο spot, σε αυτούς που θα βουτήξουν στο απόκοσμο τοπίο της παραλίας Έρως στη Βλυχάδα χωρίς να χρειαστεί να έχουν κρατήσει ξαπλώστρα από νωρίς, σε αυτούς που θα γευτούν τα κρασιά του Santo Wines ακριβώς την ώρα που πέφτει ο ήλιος χωρίς να τους διακόπτει κανείς. Η Σαντορίνη είναι ακόμα πιο όμορφη μέσα στην απλότητα της. Λευκή, λιτή, ήσυχη, αλλά και ταυτόχρονα πολύπλοκη και έκρυθμη. Έτοιμη ανά πάσα στιγμή να σου δημιουργήσει μια έκρηξη θαυμασμού από την ομορφιά που κρύβει πίσω από την κάθε πόρτα της, το κάθε μικρό φράχτη της, στο τέλος κάθε μικρής σκάλας της.
  
Διαμονή
Blu Rooms Μόλις 250 μέτρα από τον γραφικό οικισμό του Ακρωτηρίου, μια συστάδα από δωμάτια που ανακαινίστηκαν το 2012 σας περιμένουν στην άκρη της καλντέρας προσφέροντάς σας ανεπανάληπτη και ανεμπόδιστη θέα. Το καθένα από αυτά έχει το δικό του μπαλκονάκι, ενώ εσωτερικά κυριαρχεί ο συνδυασμός του μπλε του Αιγαίου και του λευκού των Κυκλάδων (Ακρωτήρι, τηλ.: 22860 85246, www.blurooms.gr, από €75 το δίκλινο με πρωινό).
  
Ηλιόφως Υποβλητική ατμόσφαιρα στη μεσαιωνική γειτονιά της Οίας, την Φοινικιά. Επτά ανακαινισμένες κατοικίες λαξευμένες στο βράχο με κεντητές μαξιλάρες, λευκά λινά και λάμπες πετρελαίου αναδίδουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, τότε που έμεναν στις κατοικίες ντόπιοι χωρικοί (Φοινικιά, τηλ. 22860 71886, www.heliophos.gr, από €81 το δίκλινο τον Σεπτέμβριο, από €70 τον Οκτώβριο).
  
Amoudi Villas Παραδοσιακές υπόσκαφες κατοικίες στον κόλπο του Αμμουδιού, του παλιού λιμανιού της Οίας με τα ψαροκάικα. Από τα λιγοστά του διαμερίσματα, το μάτι πέφτει ακριβώς εκεί που οι κόκκινες απότομες πλαγιές ενώνονται με το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο ως πέντε άτομα και είναι λιτά διακοσμημένα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του νησιού στους τοίχους, λευκά κεντητά κουρτινάκια, ξύλινα έπιπλα και χτιστά κρεβάτια (Οία, τηλ.: 22860 71507, www.amoudivillas.gr, από €79 το δίκλινο τον Σεπτέμβριο, από €59 τον Οκτώβριο).
  
Φαγητό
Sunset Ammoudi Κάτω από τους κατακόκκινους βράχους της Οίας, στο κουκλίστικο Αμμμούδι θα γευτείτε την καλύτερη αστακομακαρονάδα των Κυκλάδων δίπλα στο κύμα. Μη χάσετε τη φάβα, τους ντοματοκεφτέδες και τα ολόφρεσκα θαλασσινά (Αμμούδι, τηλ.: 22860 71614, www.sunset-ammoudi.gr, από €20 το άτομο).
  
Μεταξύ μας Τα πιάτα του έχουν έντονες επιδράσεις της χανιώτικης κουζίνας χωρίς όμως να λείπουν και οι σαντορινιές κλασικές επιλογές. Μην χάσετε την πικάντικη Κρητική τηγανιά αλλά και την φέτα σε φύλλο κρούστας. Εκτός από ντόπια κρασιά θα βρείτε και εξαιρετικό ρακί και ούζο. Το προτιμούν όσοι θέλουν ησυχία μιας και εδώ η βουή του πλήθους δεν φτάνει ποτέ (Έξω Γωνιά, τηλ.: 22860 31323, www.santorini-metaximas.gr, από €15 το άτομο).
  
Κυρά Ρόζα Τα σαντορινιά προϊόντα έχουν τη τιμητική τους, αφού η κυρία Ρόζα έχει τα μποστάνια της. Κορωνίδα οι ντοματοκεφτέδες, αλλά και τα μαγειρευτά, από μουσακά μέχρι βέβαια το φημισμένο της κουνέλι (κρασάτο ή με ντομάτα), αλλά και πιτσούνια, όποτε προκύψει κυνήγι. Μαζί και τα ψάρια της- σμέρνα, σαλάχια και ό,τι άλλο προκύψει από τη ψαριά. Χαρακτηριστικό είναι το καλό της τηγάνι που αφήνει τα ψαράκια ζουμερά και τραγανά (Βουρβούλος, τηλ.: 22860 24378, από €12 το άτομο).