Translate

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Τα καλύτερα κρασιά του Αιγαίου.


Στο ποτήρι το άρωμα του μούστου μπερδεύεται 

γλυκά με τη θαλασσινή αύρα. 

Τα 10 καλύτερα οινοποιεία του Αιγαίου



Οικογενειακοί αμπελώνες, παράδοση και πρωτοπορία και πάνω από όλα μεράκι και αγάπη για τον τόπο και το εκλεκτό κρασί. Στα καλύτερα οινοποιεία του Αιγαίου το άρωμα του μούστου μπερδεύεται γλυκά με τη θαλασσινή αύρα και εμείς δεν έχουμε παρά να ενδώσουμε στο πιο γλυκό μεθύσι. Ακολουθήστε μας!

Οινοποιείο Μάναλη, Σίκινος
Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, περίπου 2,5 χλμ. από τη Χώρα και έχει θέα στα γύρω νησιά. Στον αμπελώνα του καλλιεργούνται κυκλαδίτικες ποικιλίες και τα κρασιά παράγονται με παραδοσιακό τρόπο. Αυτό που κάνει το οινοποιείο Μάναλη να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις του λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά του συντροφιά με παραδοσιακούς, σπιτικούς μεζέδες ενώ ο χώρος του μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εκδήλωση με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του νησιού (τηλ.: 6932272854, www.manaliswinery.gr).
  
Santo Wines, Σαντορίνη
Πολυβραβευμένα κρασιά που φτάνουν ως τη Σουηδία και τον Καναδά, ευλογημένο από τη φύση έδαφος και μοναδική θέα στο ηφαίστειο: η SantoWines τα έχει όλα. Η Ένωση Συνεταιρισμών Σαντορίνης “SantoWines” ιδρύθηκε το 1947 προκειμένου να προστατευτούν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων της Σαντορίνης. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνων στο νησί και μετρά σήμερα εγγεγραμμένα μέλη της το 100% του αριθμού των παραγωγών, από τα οποία τα 1000 είναι ενεργά. Η έδρα της Santowines βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Πύργος. Το νέο οινοποιείο ολοκληρώθηκε το 1992 και είναι χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα. Ταυτόχρονα με το νέο οινοποιείο δημιουργήθηκε το Κέντρο Οινοτουρισμού SantoWines που βρίσκεται στο φρύδι της καλντέρας με την επιβλητική θέα του ηφαιστείου και της καλντέρας απ'άκρη σ'άκρη. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της SantoWines και να απολαύσουν τα εκλεκτά κρασιά της SantoWines θαυμάζοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού θεάματος για τον αμπελώνα, την οινοποιητική παράδοση και το κρασί της Σαντορίνης (Πύργος, Σαντορίνη, τηλ.: 22860 28058, www.santowines.gr, καθημερινά, όλο το χρόνο, 10 πμ. ως τη δύση του ηλίου).
  
  
Γαία Οινοποιητική, Σαντορίνη
Το πρώην εργοστάσιο τομάτας αναπαλαιώθηκε με μεράκι και μετατράπηκε στο πιο industrial οινοποιείο του νησιού. Εκεί, τρία εκλεκτά κρασιά έρχονται να εκπλήξουν τον ουρανίσκο μας. Η Γαία Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 και εγκατέστησε τα οινοποιεία της σε δύο από τις πλέον ποιοτικές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, τη Σαντορίνη και τη Νεμέα. Το οινοποιείο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, πάνω στην παραλία και στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό πετρόκτιστο κτίριο του προηγούμενου αιώνα. Είναι επισκέψιμο στους οινόφιλους από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Η επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει γευστική δοκιμή όλης της γκάμας των κρασιών της Γαίας από τη Σαντορίνη και τη Νεμέα και περιήγηση στους χώρους οινοποίησης, αλλά και στους χώρους του μικρού οξοποιείου, όπου παράγεται το 5 ετών παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο (Έξω Γωνιά, τηλ.: 22860 34186, www.gaia-wines.gr, καθημερινά: 11.00-19.00).
Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη
Ένας αιώνας ιστορίας, τέσσερις γενιές οινοποιών και κατάταξη ανάμεσα στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου: οι συστάσεις για το Κτήμα Αργυρού είναι περιττές. Το οινοποιείο Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 από το Γεώργιο Αργυρό, σε μια έκταση αμπελώνα 20 στρεμμάτων στην Επισκοπή Γωνιά Θήρας. Ο Γεώργιος Αργυρός ακολούθησε τον παραδοσιακό σαντορινιό τρόπο οινοποίησης, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των σταφυλιών που παρήγαγε ο αμπελώνας του και τα κρασιά του προορίζονταν κυρίως για την τοπική αγορά. Σήμερα, την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει ο Ματθαίος Αργυρός, 4η γενιά αμπελουργών. Από τα πολυβραβευμένα κρασιά αναζητήστε τα: Κτήμα Αργυρού Βαρέλι: Χρυσοπράσινο χρώμα με αρώματα ξηρών καβουρδισμένων καρπών, κηρήθρας, βουτύρου, ξύλου, κίτρινων φρούτων και κυδωνιού. Μαυροτράγανο Αργυρού: Έντονο κόκκινο χρώμα και αρώματα φραγκοστάφυλου, βύσσινου και κερασιού.Vinsanto Αργυρού: Παλαιώνει 17 χρόνια σε βαρέλι και 3 χρόνια σε φιάλη. Χαλκοκεχριμπαρί χρώμα και αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μελιού, ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων.Atlantis Ερυθρό: Πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες δαμάσκηνου, δέρματος και γλυκών μπαχαρικών.Αηδάνι: Λευκοκίτρινο κρασί, με αρώματα τροπικών φρούτων, μυριστικών χόρτων και βοτάνων. Ωράριο: Δε-Σα: 09:00-20:00, Κυριακές: 10:00-18:00 ( Επισκοπή Γωνιά, τηλ.: 22860 31489, www.estate-argyros.com)
ΕΟΣ Σάμου, Σάμος
H Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Από την ίδρυσή της, έως και σήμερα, η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί ενώ η Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού. H Ένωση διαθέτει δύο σημαντικές οινοποιητικές εγκαταστάσεις, η κάθε μια με τη δική της ιστορία: το οινοποιείο στο Kαρλόβασι εξυπηρετεί τα αμπελοχώρια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ εκείνο στη θέση Mαλαγάρι, λίγο έξω από το Bαθύ, εξυπηρετεί το υπόλοιπο νησί, ενώ φιλοξενεί και τα κεντρικά γραφεία της Ένωσης. Στο Mαλαγάρι θα βρείτε και το Mουσείο Σαμιακού Oίνου που εγκαινιάστηκε το 2005 και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Kαι τα δύο οινοποιεία της EOΣΣ δέχονται επισκέπτες, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (τηλ.: 22730 87511, www.samoswine.gr).
Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, Κως
Το υπερσύγχρονο οινοποιείο της οικογένειας βρίσκεται στην ιστορική αμπελουργική περιοχή Ασφενδιού στους πρόποδες του όρους Δίκαιος. Περιστοιχίζεται από τους αμπελώνες και διαθέτει σύγχρονους χώρους υποδοχής σταφυλιών, πιεστήρια τελευταίας τεχνολογίας και προσεγμένα κελάρια. Στο χώρο φιλοξενίας ο επισκέπτης απολαμβάνει τα κρασιά του κτήματος με θέα στον αμπελώνα και το Αιγαίο (Μινιέρα, τηλ.: 22420 69860, www.inambelos.gr, καθημερινά).