Translate

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Που θα φάτε το καλύτερο παγωτό

Οι καλύτερες διευθύνσεις για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας δροσερό επιδόρπιο


Perché no!, Φλωρεντία
Το πρώτο χωνάκι του γέμισε στα 1939 και αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές gelaterias της Φλωρεντίας, αλλά και ολόκληρης της Ιταλίας. Το παγωτό φτιάχνεται καθημερινά νωρίς το πρωί από φρέσκο γάλα με παραδοσιακή συνταγή που δεν έχει αλλάξει ποτέ, χωρίς τη προσθήκη συντηρητικών ή άλλων χημικών. Το γάλα, τα αυγά και η κρέμα φτάνουν σχεδόν καθημερινά από κοντινές φάρμες της Τοσκάνης. Είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς τη καλύτερη γεύση, αλλά σας προτείνουμε την old fashion Crema που φτιάχνεται με φρέσκο γάλα, αρωματίζεται με φλούδες λεμονιού και βανίλια. Επίσης, ωραίο το Pistacchio από τα σισιλιάνικα φιστικιά, αλλά και το Cassata Siciliana με τυρί ρικότα και φρούτα. Για όσους προσέχουν τη γραμμή τους, οι γεύσεις των sorbet είναι αμέτρητες.  Κάθε μέρα, είναι αφιερωμένη και σε μια περίεργη γεύση.  Και όλα αυτά μόλις δυο λεπτά από το Duomo. (Via dei Tavolini, 19, τηλ.: 0039 055 2398969,www.percheno.firenze.it).


  

Vaffelbageriet, Κοπεγχάγη
Στους κήπους Tivoli Gardens της Κοπενχάγης βρίσκεται αυτή η gelateria, η παγωτομηχανή της οποίας δεν έχει σταματήσει να πουλάει το πιο μαστιχωτό παγωτό της πόλης εδώ και έναν αιώνα. Αν θέλετε, οι μπάλες σερβίρονται πάνω σε ένα κομμάτι ζύμης που μοιάζει με βάφλα και λέγετε Amerikaner, ενώ διαθέσιμα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά σιρόπια. Ιδιαίτερο στη γεύση είναι αυτό που φτιάχνεται από τα λιαστά, βύσσινα (Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København, www.vaffelbageriet.dk, τηλ.: 0045 3313 2419).



Amorino, Βαρκελώνη
Δυο ιταλοί έβαλαν στην βαλίτσα τους, τα μυστικά του καλού παγωτού και τα πήραν μαζί τους στην Βαρκελώνη. Η μικρή επιχείρηση μάλιστα εξελίχθηκε σε franchise, ωστόσο ποτέ δεν αλλοιώθηκε η ποιότητα και δεν έγιναν εκπτώσεις στην επιλογή των υλικών. Διάθεσιμες υπάρχουν αμέτρητες γεύσεις και άλλα τόσα χρώματα και αρώματα. Από το μενού του ξεχωρίζουν η σοκολάτα από το Εκουαδόρ, το πορτοκάλι-σαγκουίνι και το τέλειο amaretto. Gran de Gràcia, 53, τηλ.: 0034 93 218 8305, www.amorino.com

 

Yoli, Βερολίνο
Μπορεί η γερμανική πρωτεύουσα να μην φημίζεται για το καλό του παγωτό, αλλά βρήκαμε το καλύτερο frozen yoghurt στη πόλη. Βρίσκεται στη γειτονιά του Naturkundemuseum. Τα κυπελάκια του γεμίζουν με  βελούδινες σος όπως  σοκολάτα-καφέ και φιστίκι. Συνολικά, ωστόσο υπάρχουν 20 διαφορετικές γαρνιτούρες. Επίσης, σερβίρει και τέλεια smoothies. Αξίζει να αναφερθεί και η πολύ προσεγμένη αισθητική του χώρου (Young Jun, Invalidenstrasse 112, τηλ.: 0049 30 20215 399, www.yoli-berlin.de).


   

Chin Chin Laboratorists
Πειραματικό παγωτό δε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε πουθενά αλλού πέρα από το Λονδίνο. Λίγες οι γεύσεις που θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε κι αλλού. Στο μενού θα βρείτε γεύσεις όπως τριαντάφυλλο-σαμπάνια, μπύρα, mango brûlée, σορμπέ από λάιμ ή ουίσκι. Υπάρχουν και πολλές επιλογές για σκληροπυρηνικούς χορτοφάγους που δεν πίνουν γάλα (49-50 Camden Lock Place, τηλ.: 0044 7885 604284).


 

Pozzetto, Παρίσι
Ο μύθος λεει πως μια παρέα φίλων από τη Νότια Ιταλία δεν μπορούσε να βρει στη πόλη του Φωτός ωραίο παγωτό και αποφάσισε να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της. Οι επιλογή σε γεύσεις είναι μόλις δώδεκα, αλλά όλες πεντανόστιμες και ιδιαίτερες. Ωραίότερη όλων, η gianduia torinese (πραλίνα φουντουκιού από το Τορίνο) και zabaione. Η τελευταία φτιάχνεται από αβγά, ζάχαρη και γλυκό κρασί Marsala από την Σικελία (39 rue du Roi de Sicile, 4e,www.pozzetto.biz).


    
San Crispino
Για πολλούς το καλύτερο παγωτό της Ρώμης. Οι γεύσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή, με το βατόμουρο και το κορόμηλο να ξεχωρίζουν το καλοκαίρι. Έμβλημα όμως του San Crispino είναι το corbezzolo: παγωτό από σπάνιο μέλι αγριοφραουλιάς της Σαρδηνίας. Σερβίρονται μόνο σε χάρτινο κυπελάκι (σε τρία μεγέθη) καθώς το χωνάκι πιστεύουν πως αλλοιώνουν τη γεύση του παγωτού. Θα τα συναντήσετε σε δυο σημεία κοντά στη Basilica of San Giovanni, αλλά και πολύ κοντινή απόσταση από τη Trevi Fountain (Via della Panetteria 42, τηλ.: 0039 06 6793924).


Gelateria del Teatro, Ρώμη
Μυστικό από ντόπιο. Εδώ δεν θα συναντήσετε τουρίστες να περιμένουν στην ουρά για να γεμίζουν το κυπελάκι τους. Θα σας πάει αν είστε τυχερός κάποιος ντόπιος. Θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια στο σοκάκι και θα σας προτείνει τη σοκολάτα με κόκκινο κρασί, το σουσάμι ή τη γεύση σισιλιάνικο πορτοκάλι (Via dei coronari 65-66, τηλ.: 0039 06 45474880).