Translate

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η αστική γεωργία, πως να παράγουμε οι ίδιοι την τροφή μας σε αυλές, πάρκα, ταράτσες...!!!


Η αστική γεωργία είναι σε άνοδο σε όλο τον πλανήτη καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να παράγουν οι ίδιοι την τροφή τους σε αυλές, πάρκα, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια αλλά και ταράτσες.

Η αποτυχία της σύγχρονης γεωργίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών την διετία 2010 - 2012,  870 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 7,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, υπέφεραν από χρόνιο υποσιτισμό. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους οκτώ άνθρωπους δεν είχε το απαραίτητο φαγητό για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του.
Μια πρόσφατη γαλλική μελέτη προβλέπει ότι  ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Και παρά το γεγονός ότι  ήδη δεν επαρκούν τα τρόφιμα για όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αυτός θα αυξηθεί κατά 30 % στα επόμενα 40 χρόνια. 
Η αποτυχία της σύγχρονης γεωργίας
Με την  υπερβολική χρήση   νερού, την ρύπανση από τα χημικά φυτοφάρμακα, τη ρύπανση από τη μεταφορά των φυτικών τροφίμων από μακρινές χώρες αλλά και τα παραγόμενα  γεωργικά προιόντα που διακρίνονται για την έλλειψη θρεπτικών συστατικών , η σύγχρονη γεωργία έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Η σύγχρονη γεωργία μετατρέπει κάθε χρόνο εκατομμύρια  στρέμματα από καλλιεργήσιμη γη σε ερημοποιημένες και άχρηστες για να καλλιεργηθούν εκτάσεις. Συνεπώς είναι επιτακτική η ανάγκη ώστε να βρεθεί λύση ώστε η γεωργική παραγωγή να καλύψει τις ανάγκες του πλανήτη αλλά και να γίνει αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η σύγχρονη γεωργία.
Η άνοδος της αστικής γεωργίας
Η αστική γεωργία είναι σε άνοδο σε όλο τον πλανήτη καθώς  οι  άνθρωποι
αρχίζουν να παράγουν οι ίδιοι την τροφή τους  σε   αυλές, πάρκα,  εγκαταλελειμμένα εργοστάσια αλλά και ταράτσες.



Η ανάγκη για καθαρότερα τρόφιμα αλλά και για αυτάρκεια .οδηγεί όλο και περισσότερους στον κόσμο στην χρήση της αστικής γεωργίας. Τα οφέλη  είναι πολλά :
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας - Θα χρειαστούν «αστικοί» αγρότες σε κάθε πόλη του κόσμου. 
Μειωμένες τιμές τροφίμων - Όταν τα τρόφιμα  καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο, η τιμή τους μειώνεται, αφού δεν υπάρχει το κόστος μεταφοράς από άλλες περιοχές ή χώρες.
Περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα – Η αστική γεωργία φέρνει και πάλι τον έλεγχο της παραγωγής των τροφίμων  στα χέρια του λαού, όπου και ανήκει.
Δεν απαιτείται κόστος μεταφοράς – Η μεταφορά των τροφίμων ευθύνεται για την ραγδαία αύξηση των  εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το World Watch Institute . Κάθε χρόνο, 817 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο. 
Δεν γίνεται χρήση χημικά φυτοφάρμακων. Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για οποιαδήποτε χημικά φυτοφάρμακα ή λιπάσματα αφού οι καλλιέργεια γίνεται με βιολογικό τρόπο.
Φυτική  Παραγωγή όλο το χρόνο  - Με την εσωτερική αστική γεωργία, οι καλλιέργειες μπορούν να αναπτύσσονται  365 ημέρες το χρόνο, χωρίς ζημιές καλλιεργειών από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Αποκατάσταση του περιβάλλοντος - Επιτρέπει την αποκατάσταση των  οικοσυστημάτων  που καταστραφεί από τη βιομηχανική γεωργία .
Οικονομία στη  χρήση νερού - Αποδοτικότητα του εδάφους με οργανικές καλλιέργειες –αλλά και σύγχρονες , όπως η υδροπονία που  χρησιμοποιεί  έως και 90% λιγότερο νερό.
Μικρότερη  Σπατάλη τροφίμων –  Σύμφωνα με  μελέτες  από το αγρόκτημα στο πιρούνι, το 40 τοις εκατό των τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες χαλάει και πετιέται από μεταφορά μέχρι την τελική κατανάλωση. Αυτό μπορεί να αποφευχθει όταν η καλλιέργεια γίνεται δίπλα στο μέρος που θα καταναλωθεί΄.

Πηγή http://www.apenantioxthi.com