Translate

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Που θα βρείτε τους καλύτερους καφέδες στο κόσμο ;


Που σερβίρονται οι καλύτεροι καφέδες;

  • ιρλανδια.jpg
  • ιρλανδια.jpg
  • ιρλανδια.jpg

Το να διαλέξει κανείς ένα φλιτζάνι καφέ είναι κάτι περισσότερο από το να αποφασίσει αν θα προσθέσει γάλα ή ζάχαρη. Από την Αιθιοπία όπου ο καφές ανακαλύφθηκε και τα μπαρόκ σοφιστικέ καφέ της Ευρώπης μέχρι και τα high tech στέκια του Τόκιο, ο καφές αποτελεί μέρος της κουλτούρας του κάθε λαού και πολιτισμού-ακόμα και σε εκείνους που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πίνει νερό στο όνομα του...τσαγιού. Ακολουθεί ένα χάρτης-καφέ για τους καλύτερους του κόσμου:

Ιταλία, espresso
Στη σωστή του εκδοχή θα πρέπει να έχει στη κορυφή του αφρό σε καραμελί απόχρωση, η οποία προκύπτει από το σωστό κούνημα στο σέικερ (εξού και πρέπει να το ζητήσετε σεκεράτο). Ο καφές στην Ιταλία μπορεί να σας κοστίσει από €1 για να το πάρετε μαζί σας, αλλά πολύ περισσότερο αν επιλέξετε να τον πιείτε σε ένα cafe. Στην δεύτερη περίπτωση ωστόσο θα σας το σερβίρουν σε ποτηράκια που μοιάζουν με αυτά της σαμπάνιας, του martini ή και του κρασιού.
Best spot: Οι ειδικοί λένε πως τον καλύτερο καφέ θα το δοκιμάσετε στη Ρώμη, σε ένα καφέ κοντά στο Πάνθεον, μιας και το φτιάχνουν με νερό που φτάνει από τις πηγές Aqua Virgo, οι οποίες χρονολογούνται από τον 19ου π.Χ. Το όνομα αυτού Caffe Sant’ Eustachio, όπου οι Ρωμαίοι κάθονται στην μεταλλική του μπάρα από το 1938. Piazza Sant'Eustachio 82, santeustachioilcaffe.it, από €1,5.



Αυστρία, Melange
Το πιο δημοφιλές αφέψημα στα βιενέζικα καφέ δεν είναι η σοκολάτα βιενουά, αλλά ο καφές melange. Οι αυστριακοί συνδυάζουν τον espresso τους με αφρόγαλο, καϊμάκι ή μερικές φορές ακόμα και με πηχτή ολόδροση σαντιγί. Παραδοσιακά το σερβίρουν με νερό για να πίνουν ανάμεσα στις γουλιές και να καθαρίζουν τον ουρανίσκο τους.
Best spot: Στο café Demel με το κομψό διάκοσμο και την εντυπωσιακή διακόσμηση που παραπέμπει σε παλάτι. Συνοδέψτε με μια πεντανόστιμη Sacher torte, το παραδοσιακό κέικ σοκολάτας της Βιέννης. Kohlmarkt 14, demel.at, melange €4,80.



Αιθιοπία: Buna

Εδώ που γεννήθηκε ο καφές, τον πίνουν με αλάτι και βούτυρο αντί για γάλα και καφέ. Ιδιαίτερα στην επαρχία. Αν σας καλέσουν για καφέ κάποιος ντόπιος στο σπίτι του μη σταματήσετε αν δεν φτάσετε στο τρίτο φλιτζάνι που λέγεται Bereka και το οποίο είναι το λεγόμενο ευλογημένο φλιτζάνι. Σχεδόν παντού το παρασκευάζουν με το παραδοσιακό τρόπο μέσα σε πήλινα δοχεία στη φωτιά.
Best spot: Το Addis Ababa's Habesha Restaurant έχει διατηρήσει όλες τις παραδόσεις και καθημερινά παραδίδει ιεροτελεστία καφέ σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο. Bole Rd., τηλ: 011 25111 5518358.



Μεξικό, Café de Olla
Πικάντικός καφές που ψήνεται σε ένα πήλινο δοχείο με κανέλα. Μην προσθέσετε ζάχαρη, δεν χρειάζεται γιατί προ-γλυκαίνεται με piloncillo (σκούρα καφέ ζάχαρη).
Best spot: Την ιδανική του εκδοχή θα την βρείτε στη πόλη του Μεξικού, στο El Bajío στο βόρεια του Azcapotzalco. Alejandro Dumas 7, carnitaselbajio.com.mx, café de olla €1.50.



Σαουδική Αραβία, Kahwa
Μια παραδοσιακή τελετουργία των Βεδουίνων είναι να αρωματίζουν το καφέ με κάρδαμο και συχνά τον σερβίρουν με αποξηραμένους καρπούς που αντισταθμίζουν την πίκρα του.Έχετε στο νου σας, ότι οι γυναίκες δεν είναι ευπρόσδεκτες στα παραδοσιακά καφέ της Σαουδικής Αραβίας. Όλα όμως τα ξενοδοχεία σερβίρουν αρκετά καλές εκδοχές του.
Best spot: Σας προτείνουμε το Caravan Stop στο Hotel Al Khozama, όπου μπορείτε να απολαύστε το καφέ σας συνοδεία παραδοσιακών γλυκυσμάτων όπως rosewater custard and almond puff pastry. Olaya Rd., al-khozama.com.



Τουρκία, Türk Kahves
Μοιάζει πολύ με το δικό μας ελληνικό. Κατάλοιπο της οθωμανικής κουλτούρας είναι να ψήνουν το καφέ τους σε ένα παραδοσιακό χάλκινο μπρίκι.
Best spot: Στην Τουρκία, ο καφές ήρθε το 1923 και τον αρωμάτιζαν με κάρδαμο, βανίλια ή μαστίχα. Fazıl Bey'in Türk Kahvesi Serasker Cad.Tarihi Kadıköy Çarçısı 1a, fazilbey.com, Türk kahvesi €2.



Κούβα, Café Cubano
Μοιάζει πολύ με τον ιταλικό espresso, αλλά έχει πιο ιδιαίτερη γεύση λόγω της προσθήκης ακατέργαστης ζάχαρης demerara. Το αποτέλεσμα είναι θα στεφανώνεται με ένα γλυκό καφέ αφρό στην κορυφή που ονομάζεται espumita. Αν αυτός δεν υπάρχει, τότε η Παρασκευή του θεωρείται αποτυχημένη. Tο μυστικό της επιτυχίας του είναι η ανάμειξη λίγης ποσότητας καφέ με ζάχαρη πριν προσθέσεις την υπόλοιπη ποσότητα καφέ.
Best spot: Στο Café el Escorial, το coffee daiquiri που θα δείτε στο μενού δεν είναι και το πιο παραδοσιακό, αλλά θα έχετε υπέροχη θέα τη Plaza Vieja που αναπνέει όλα εκείνα που έκαναν την Κούβα αυτό που είναι. Mercaderes No. 317.



Ισπανία, Café Bombón
Η συνταγή που λέει πως ίσα μέρη espresso αντιστοιχούν με ίση ποσότητα συμπυκνωμένου γάλακτος προέρχεται από την Βαλένθια, αλλά έχει γίνει δημοφιλής σε όλη τη χώρα. Σερβίρεται σε ένα μικρό ποτήρι (παρόμοιο με αυτό που εμείς πίνουμε το σφηνάκι) Σκοπός είναι να κρατηθούν τα υγρά όσο τον δυνατόν αυτόνομες. Για το λόγο αυτό, ο καφές χύνεται στο ποτήρι πολύ πολύ αργά.
Best spot: Στη Μαδρίτη τη καλύτερη εκδοχή θα τη δοκιμάσετε Chocolat, ένα μικρό κατάστημα που φτιάχνει καταπληκτικά τσούρο, δέκα μόλις λεπτά από το Μουσείο Πράδο. Santa Maria 30, €2.



Γαλλία, Café au Lait
Αυτή η πεμπτουσία, φτιάχνεται με ζεστό και όχι στον ατμό γάλα και σερβίρεται σε φλιτζάνι με μεγάλο στόμιο για να μπορεί να κάνει ξεδιάντροπη βουτιά το κρουασάν βουτύρου. Αν θέλετε λιγότερο γάλα στο καφέ σας το παραγγέλνεται ως noisette δεν έχει να κάνει με άρωμα φουντουκιού, αλλά για το χρώμα του.
Best spot: Κλασική, γαλλική εμπειρία καφέ στο Café de Flore στο 6ο διαμέρισμα, όπου λίγα έχουν αλλάξει από τότε που καθημερινά έπιανε τραπέζι ο Ζαν Πολ Σάτρ και η Σιμον ντε Μπουβουάρ.



Ιρλανδία, Irish Coffee
Δυνατός καφές με μερικές σταγόνες ουίσκι και μια δόση καϊμάκι. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1942 από τον σεφ Joseph Sheridan για να ζεστάνει τους επισκέπτες που έφταναν από τον Αεροδρόμιο Shannon. Ιδανικά, δεν πρέπει να ανακατεύεται η κρέμα με το καφέ, γιατί για περισσότερη απόλαυση ο καφές πρέπει να είναι ζεστός και το καϊμάκι κρύο.
Best spot: Αν βρεθείτε στο Δουβλίνο, πιάστε τραπεζάκι στο Brazen Head, γιατί το να απολαύσεις ένα Irish Coffee είναι πάνω από όλα η ατμόσφαιρα. Αυτό είναι το πιο παλιό κτίριο της χώρας, χρονολογείται από τα 1198. 20 Lower Bridge St., brazenhead.com, Irish coffee €7.


Πηγή: www.arttravel.gr