Translate

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΤΟΥΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥΣ ΒΟΛΒΟΥΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ




Μπορείτε να φυτέψετε βολβούς μέχρι το Δεκέμβριο, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής σας. Δε θα πρέπει η θερμοκρασία να έχει πέσει πολύ χαμηλά και το έδαφος να έχει παγώσει.
Οι ρίζες των βολβών χρειάζονται χρόνο για να μεγαλώσουν και να απορροφήσουν την υγρασία και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν γερά. Έτσι λοιπόν, πρέπει να έχουν προλάβει να αναπτύξουν καλά το ριζικό τους σύστημα μέχρι τις παγωνιές του χειμώνα και πριν εισέλθουν σε νέο κύκλο προετοιμασίας για την ανοιξιάτικη άνθιση.
Εάν επιχειρήσετε να φυτέψετε βολβούς το Δεκέμβριο, σκεπάστε τους με ένα στρώμα φύλλων, άχυρων ή άλλων φυτικών υπολειμμάτων για να κρατήσετε το έδαφος ζεστό και να τους δώσετε το χρόνο που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματoς.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟΥΣ ΒΟΛΒΟΥΣ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;
Εξαρτάται από το είδος του βολβού.
Κατάλληλοι για μέσα κι έξω από το σπίτι είναι: η Διπλή Συλλεκτική Αμαρυλλίδα Red Peacock Double . η Διπλή Αμαρυλλίδα Aphrodite Double η Διπλή Αμαρυλλίδα Dancing Queen

ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΒΟΥΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΡΩΣΕΙ. ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ;
Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε φυτέψει τους βολβούς στο κατάλληλο βάθος φύτευσης κι όχι πολύ βαθιά. Οι τουλίπες ανθίζουν αργά, γι'αυτό η βλάστησή τους αρχίζει νωρίς την άνοιξη.
Οι βολβοί γενικά χρειάζονται μια κρύα περίοδο μετά τη φύτευσή τους για να μπορέσουν να βλαστήσουν και να ανθοφορήσουν ικανοποιητικά την άνοιξη. Αν στην περιοχή σας ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμα, τότε θα πρέπει να περιμένετε κάποιες βδομάδες για να έρθει το χειμωνιάτικο κρύο, να σκάσει μύτη ο βολβός σας και να αρχίσουν να ξεπετιούνται τα φύλλα και τα άνθη μετά το τέλος του χειμώνα, μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.



ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΘΙΖΕΙ Η ΓΛΥΣΙΝΙΑ ΜΟΥ;

Εάν είναι η πρώτη χρονιά φύτευσης, θα πρέπει να περιμένετε. Η γλυσίνια ως πολυετές φυτό χρειάζεται 2-3 χρόνια για να ανθίσει ικανοποιητικά. Η αποτυχία άνθισής της, αν και βρίσκεται σε περίοδο ανθοφορίας, μπορεί να οφείλεται στις εξής αιτίες:
-Έλλειψη φωτισμού. Μετακινήστε το φυτό σας σε φωτεινότερη θέση για να το βλέπει ο ήλιος περισσότερες ώρες και απομακρύνετε από δίπλα του οτιδήποτε του προκαλεί σκίαση.
-Λάθος κλάδεμα. Για καλή ανθοφορία κλαδέψτε τον Ιούλιο-Αύγουστο τους λαίμαργους βλαστούς (λεπτοί και ζωηροί) στα 5-6 φύλλα και το Φεβρουάριο-Μάρτιο κλαδέψτε πιο αυστηρά, αφήνοντας 2-3 μάτια.
-Υπερβολική λίπανση. Η βασική λίπανση είναι αρκετή και εφαρμόστε το άζωτο μετά την ανθοφορία.